· · Коментара: 0
АКРОШКА

Направите РОЗЕ летњу РУСКУ чорбу која се НЕ КУВА (Фото)

Током врелих летњих дана у Русији избегавају да дом додатно загревају кувањем, па се у овој великој земљи на високим температурама спрема хладна супа "акрошка".

6895.png
Пуна је витамина и даје енергију Фото: Архива Новости

Олга Стојановић, по мајци Рускиња, расла је у Астани са баком Олгом Михајловном Поливјановном и за "Руски травар" открива породични рецепт за ову летњу супу. Олга ради у Туристичкој организацији Србије и у Русији промовише нашу земљу.

Прочитајте још: Руси нису познати по слаткишима, али овај КОЛАЧ морате пробати

Олга Стојановић

- Рецепт је једноставан и могу да га припреме и неискусне куварице - каже Олга.

Рецепт је једноставан и за неискусне домаћице.

Нема кувања, па може да се припреми и на путовању, у свим условима и било где. Акрошка одлично освежава и брзо се припрема. Има прелепу розе боју коју јој даје цвекла. Они који не воле ово изузетно здраво коренасто поврће могу да припреме и супу "халодник", која се од "акрошке" разликује и по томе што се додаје сецкана шунка, кобасица, па и виршла, ко то воли.

Потребни састојци

Постоји много рецепата за хладну летњу супу. У неким деловима Русије супу праве са квасом.  Кефир може да се замени и ајраном, али и немасним јогуртом.

Основа супе су кефир и младо побрће.

- Основа супе су кефир и младо поврће, а они који је спремају могу да промене рецепт и додају намирнице које они воле - истиче Олга.

Неки додају шаргарепу, а многи Руси стављају и свеж и кисео краставац. Крајем лета је тешко наћи младе ротквице, али оне нису неопходан састојак. Ко не воли мирођију може да је замени першуном.

Ова супа се не прави зими, пре све зато што је хладна, а и тешко је пронаћи свеже, младе намирнице. Руси зими обично једу боршч који греје и окрепљује.

Све се ситно исецка

 АКРОШКА

  • 1 кромпир
  • 1 јаје
  • 1 цвекла
  • 1 краставац
  • веза младог лука
  • веза ротквица
  • веза мирођије
  • кефир

Кромпир, јаје и цвекла се скувају. Кромпир и јаје се исецкају на коцкице, а цвекла може и да се изренда. Краставац се исецка на коцкице. Млади лук и ротквице се исецкају на колутиће. Све се убаци у дубоку чинију, залије кефиром да огрезне и дода ситно сецкана мирођија. Када се промеша додају се со и бибер према укусу.

Промеша и готово је

ХАЛОДНИК

  • 1 кромпир
  • 1 јаје
  • 1 кобасица, шунка или виршла
  • веза младог лука
  • веза ротквица
  • веза мирођије или першуна
  • кефир или квас

Кромпир и јаје се скувају и исецкају на коцкице, па сипају у дубоку чинију. Шунка или кобасица се исецкају на коцкице и додају у чинију. Ротквице и млади лук се исецкају на колутиће, као и мирођија. Све се прелије кефиром и добро промеша, па зачини по жељи.

Прочитајте још: Олга је разговарала са духом МРТВЕ МАЈКЕ, а муж ју је волео до краја живота - Разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА

ЦВЕКОЉИ

Прелепе је боје
  • 1 цвекла
  • 1 јаје
  • 1 кромпир
  • 1 шаргарепа
  • 1 краставац
  • 2 кисела краставца
  • веза ротквица
  • веза младог лука
  • веза мирођије или першуна

Супа се припрема на исти начин као и остале, са том разликом што се додаје кисели краставац који даје још једну ноте свежине. Шаргарепа може да се скува и дода, али и да се изостави.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.