Један коморач, а две салате: Једноставна, а здрава храна уз коју губите килограме
На нашим пијацама се све чешће може видети коморач од који може бити додатак јелима, али и фантастична салата
Коморач је краљ медитранске кухиње, изузетно је здрав и помаже код проблема са стомаком. Такође, верује се да је савршена намирница за оне који желе да изгубе неки килограм.
Прочитајте још: Јак доручак доприноси смањењу килограма, али то нису једине благодети овог правила
Да би се направила салата од коморача довољно је купити само један корен ове биљке, јер може да се комбинује са безброј намирница. У Италији се често једе уз рибу или кувана јаја. Од коморача може да се направи и потаж, али је далеко здравији када се једе свеж.
Сицилијанска салата са поморанџама
Ово је освежавајућа салата која се може јести као комплетан оброк и одлично је решење за дијету, јер поморанџе дају сласт и "убијају" жељу за слатким.
Састојци:
- 1 мањи коморач
- 1 поморанџа
- шака сувог грожђа/брусница
- шака ораха/бадема/лешника
- маслиново уље
- балзамико сирће
- по жељи сусам
Припрема:
Корен коморача се очисти, опере и исече на траке. Поморанџа се очисти и исече на коцкице. Ораси или бадеми се уситне и додају коморачу и поморанџи. Убаце се суво грожђе и бруснице. Све се промеша. На врх може да се сипа прстохват сусама.
Салата се зачини маслиновим уљем и балзамико сирћетом и спремна је јело.
Прочитајте још: Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара
Салата са павлаком
Ова салата је прави оброк, јер лако засити. Одлична је као вечера. Међутим, може да се једе и уз остале оброке, а нарочито уз печено месо.
Састојци:
- 1 мањи коморач
- 1 јабука
- 1 кашика павлаке
- 1 кашика јогурта
- прстохват соли
- мало бибера
- маслиново уље
- по жељи кувано јаје
Коморач се опере, очсити и исече на траке. Јабука се опере, очисти и исече у коцкице. Јабука и коморач се помешају са кашиком павлаке и јогурта. Салата се посоли и побибери по жељи и измеша.
Прочитајте још: Знате ли када палачинке треба окренути на другу страну? Откривена тајна искусних кувара
Салата се на врху полије са мало маслиновог уља. Према жељи може да се очисти кувано јаје, исече на кришке и стави на врх.