У 18. веку колач ФРАНЦУЗА, данас омиљен код СРБА. УКУСНО и спремно за 7 МИНУТА
Ако вам се баш једе нешто слатко и немате довољно времена за спремање, а више бисте да направите сами, него да купите у продавници ту је чоколадни суфле! Мекана, сочна посластица.
Прављење ове посластице не захтева много састојака, а могуће је и да их све имате у кући.
Састојци:
- 220г чоколаде
- 250г маргарина
- 4 јајета
- 160г шећера
- 120г брашна
Поступак:
Прво маргарин и чоколаду истопите, а у другој посуди измутите јаја са шећером и брашном. Потом обе смесе промешати и сипати у тепсију са калупима и већ је спремно за печење.
Пећи на 250 степени, 7 минута.
Прочитајте још:Стиже освежење током ВРЕЛИХ дана
Историја суфлеа
Већ сама реч може асоцирати на земљу његовог порекла, Француску, а у преводу значи "дах". Разлог за коришћење ове речи можемо наћи у тесту које током печења расте.
Прочитајте још: ВИШЊЕ чувајте у кутији, МАЛИНЕ у папирнатој кеси, а остало воће на СЛЕДЕЋИ НАЧИН
Историја каже да је чоколада донета у Шпанију у 16. веку, а Французи су је добили сто година касније тако да није могао настати пре 17. века. Тада је суфле по текстури више личио на сладолед. Тек је тридесетих година прошлог века један њујоршки ресторан направио чоколадни суфле какав ми познајемо. Данас је ова посластица заступљена у свим кухињама света.