Doktori preporučuju NAJEFIKASNIJU dijetu: POJEDITE samog SEBE! Evo i kako!
Od kada je pre četiri godine japanski ćelijski biolog Jošinori Osumi dobio Nobelovu nagradu za otkriće apsolutno novog principa ishrane koji se zasniva na procesu gutanja sopstvenih ćelija, interesovanje za autofagiju u svetu medicine ne prestaje.
To je zato što autofagija istovremeno organizmu pomaže da smrša, podmlađuje ga i na duge staze čini zdravim. Pojam je nastao iz grčkog jezika i doslovce znači “jesti samog sebe”.
Pročitajte još: Ovog leta ponesite za BROJ MANJU haljinu! Pitate se kako, a mi donosimo REŠENJE
Proces konzumiranja sopstvenog tkiva se odigrava kroz metaboličke procese nastale usled izgladnjivanja ili prisustva različitih bolesti. Istraživači veruju da je autofagija, zapravo, mehanizam za preživljavanje, odnosno pomaže organizmu da ostane u odličnom stanju. Jer, čak i kada smo uslovno rečeno zdravi, naše ćelije se oštećuju tokom različitih metaboličkih procesa.
Što su ćelije više u stresu, to se bolje slabi
Kako starimo, organizam trpi sve više oštećenja zbog kontinuiranog stresa i delovanja slobodnih radikala. Automatski, ćelije su sve više izložene delovanju oslobođenih toksina. Uz to, metabolički procesi se usporavaju, menja se endokrini sistem, kao i struktura hormona, zbog čega organizam u celosti trpi nepovoljne promene.
Mršavi se i poboljšava imunitet, jer glad uništava beskorisne i malgne ćelije.
Upravo u takvom trenutku započinje autofagija. Ciljano se ustremljuje na oštećene, ali i aktivne ćelije koje nemaju nikakvu ulogu u organizmu i predstavljaju višak. Ne zaobilazi ni maligne. Ponašajući se tako, očigledno predstavlja ključ u prevenciji ozbiljnih bolesti, kao što su: dijabetes, neuronske degenerativne promene, bolesti jetre, autoimuni poremećaji, razne infekcije, čak i kancer.
Autofagija koristi otpad proizveden u ćelijama da bi stvorila gradivni materijal za popravku i regeneraciju drugih ćelija, objašnjavaju stručnjaci. Osim obezbeđivanja gradivnog materijala i energije za ćelije, poseduje i druge dobre osobine. Štiti nervni sistem i podstiče razvoj moždanih ćelija, čime poboljšava kognitivne funkcije mozga, strukturu i neuroplastičnost.
Gladovanje štiti srce.
Pokreće rast i razvoj ćelija srčanog mišića, štiteći srce od srčanih oboljenja. Poboljšava imuni sistem eliminišući međućelijske patogene. Na taj način smanjuje toksičnost u organizmu, pa samim tim štiti DNK. Sprečava razaranje zdravih tkiva, bori se protiv neurodegenerativnih bolesti, uništava ćelije karcinoma.
Pročitajte još: Imate višak kilograma? Kada ste gladni pomirišite VANILU i ČEKAJTE
Na osnovu naučnih saznanja vezanih za autofagiju, poznati dijetolog Naomi Vitel je razvila novu dijetu koja se sastoji od pažljivo biranih namirnica, vežbanja i dodataka za mirniji san. Sve to utiče na efikasnije delovanje autofagije i usporavanje procesa starenja.