Može da spreči KANCER? U LETNJIM MESECIMA najviše jedemo ovo povrće, a nismo znali sve njegove PREDNOSTI
Tokom vrelih letnjih meseci nema boljeg "zelenog" osveženja od krastavca.
Voda čini čak 96 posto ovog povrća, pa će, ako ga redovno jedete, organizam biti hidriran sve vreme. "Lajf stajl" forsira i zeleni sok od ovog povrća, pa je "smuti" sa krastavcem idealan za početak dana...
Pročitajte još: Leče AKNE, uklanjaju NESANICU, pojačava želju za SEKSOM i još 7 RAZLOGA zašto ih treba jesti
Ajurveda uči da se konzumacijom ovog povrća podstiče otpuštanje viška toplote iz vitalnih organa. Obiluju vlaknima i vodom, a imaju malo kalorija (samo 16 u 100g), pa su pravi izbor za one koji na zdrav način žele da izgube višak kilograma. Podstiču probavu, jer u kori imaju netopiva vlakna koja pomažu da se svarena hrana brže kreće kroz creva i eliminiše otpad iz organizma.
U krastavcima su i topiva vlakna koja tokom probave poprimaju strukturu gela, što daje duži osećaj sitosti.
Pročitajte još: Koristi se u kozmetici, higijeni i ISHRANI: Moć ČUDESNE biljke koja datira još PRE NOVE ERE
Svež, sadrži lignane i kukurbitacine - bioaktivne supstance koje imaju snažno zaštitno dejstvo na zdravlje. Studije su pokazale da lignani u krastavcima deluju protiv raka – jajnika, prostate i dojke, a čuvaju i zdravlje srca.
Odličan borac protiv srčanih oboljenja i raka!
Naučnici su iznenađeni učinkom kukurbitacina da smatraju da će se u budućnosti koristiti kao lek protiv raka, jer "koči" rast ćelija karcinoma. Dokazano je da kukurbitacini B mogu uništiti čak 80 posto raka pankreasa.
Pročitajte još: Rukola salata sa BRESKVAMA
Krastavci mogu smanjiti hipertenziju i hiperglikemiju, a imaju i jaka antioksidantna i antialergijska svojstva. Osim vitamina C, sadrže i flavonoide, poput kvercetina i kemferola i utiču na zdravlje kože. Deluju protiv dijabetesa, smanjuju nivo holesterola, štite zdravlje mozga, čuvaju zdravlje zglobova, ublažavaju artritis, smanjuju stres...