Експлозија укуса и боја: Пролећна турли тава (ФОТО)
Ово омиљено јужњачко јело може да се прави током читаве године, али се састојци мењају у односу на сезону.

Турли тава може да се прави и од само три врсте поврћа, али је укуснија што је више састојака. Најбоља је уколико се користи, бар, две врсте меса.
Прочитајте још: Недељни ручак који се једе прстима: ХРСКАВА пилећа КРИЛЦА (ФОТО)

Састојци:
- мањи свињски филе
- парче телетине
- велики црни лук
- тиквица
- шаргарепа
- жута бабура
- 2 црвене шиље
- 2 парадајза
- 4 кромпира
- со, бибер
Припрема:

Исецка се црни лук, посоли и побибери, убаци у тигањ и мало продинста. Дода се месо исечено на коцке и динста се око пола сата или док не омекне. При крају динстања меса поспе се са четири кашикице млеве паприке.
Што више поврћа то је укуснија, а лети се додају и бамија и модри патлиџан.
За то време се исече паприка на колутове, парадајз на кришке, тиквица на кружиће, шаргарепа на колутиће и кромпир на коцке. Сво поврће се промеша, дода се мало сувог зачина и стави у плех. Дода се и продинстано месо. Ово је јело најукусније када се пече у тави, земљаној посуди, али уколико је немате у - металном плеху. Јело треба прекрити фолијом и убацити урерну загрејану на 220 степени. После 20 минута се скида фолија и пече још пола сата.
Прочитајте још: Здравље на тањиру: Парадајз пуњен ИЗНЕНАЂЕЊЕМ
Лети се на пијаци могу купити бамија и модар патлиџан. Све то даје посебан укус јелу. У турли таву може да се дода и боранија,