Марина РАЗБИЛА МИТ о јабуци: Да ли је корисна као и ПРАЊЕ ЗУБА? Ово је ИСТИНА!
У нашем народу се често каже да онај ко пре спавања поједе јабуку не мора да брине за здравље зуба. Да ли је истина?

Јабуке су одувек важиле за добре чистаче зуба због обиља витамина и минерала које садрже, али и чињенице да кад гриземо јабуку, тада масирамо десни и чистимо делове између зуба и уклањамо дентални плак и остатке хране.
Прочитајте још: Заштите кожу фактором без хемикалија - САМИ НАПРАВИТЕ УЉА
Стоматолог Марина Цветић топло препоручује сви да једу јабуке, али упозорава:
- Међутим, јабука садржи доста шећера, који опет могу активирати стварање плака, па је препоручљиво да након што поједете јабуку, попијете чашу воде или оперете зубе - истиче др Марина Цветић.

Не одричите се слаткиша и сладоледа, али...
Сви знамо да слаткиши и сокови имају штетно дејство на зубе, највише због количине шећера које садрже у себи. Ипак, какав је живот без слаткиша?
- Ако не можете да се одрекнете сокова, предложила бих природне, цеђене сокове, а слаткише и сладолед бих препоручула у умереној количини и, наравно, прање зуба - истиче Марина.
Јогурт је одличан, али једна намирница нема премца!
Исто важи и за млечне производе - имају и добре и лоше стране. Млеко и јогурт су јако здрави за зубе. Млеко додатно ојачава зубе јер је богато калцијумом. Истовремено, уништавају зубе уколико се не перу. Ипак, најбољи савезник у борби против каријеса и парадонтозе је, веровали или не, поврће!

- Свако поврће које једете је извор великог броја витамина и минерала, јако је добро за наше комплетно здравље и имунитет, па самим тим и за здравље зуба - истиче зубарка.
Једите свеже поврће, попут шаргарепе, јер ангажује мишиће "жвакаче".
Боље је јести свеже поврће, јер садржај хранљивих састојака драстично опада термичком обрадом хране.
Прочитајте још: ЈЕЛЕНИ је опадала коса, лекари нису имали лек: Чула је за МОНАХИЊЕ И МАНАСТИР, а сада се многи СРБИ лече ту
Чврсто и хрскаво поврће, попут сирове шаргарепе, захтева веће ангажовање мишића жвакача, а то је добро јер жвакање стимулише производњу пљувачке која неутралише киселине и ензиме у устима који могу оштетити глеђ зуба.