ОРИГАНО је незаменљив зачин, а да ли знате и шта све ЛЕЧИ?
Препун је есенцијалних уља и лековитих састојака, а испоставило се да има дупло више антиоксиданата од јабуке, поморанџе, али и боровнице!
На помен оригана, већина помисли на зачин специфичног мириса без ког су незамисливе пице и пасте.
Прочитајте још: Лекове замените воћем и поврћем: Уз помоћ кромпира и мушмула можете да избегнете лекара
Међутим, због лековитих састојака и есенцијалних уља која поседује, оригано је изузетно делотворан код бројних здравствених тегоба. Истраживања су показала да има два до три пута веће антиоксидативно дејство од других биљака, а од јабуке чак 42 пута, од кромпира - 30, поморанџе - 12, боровнице четири пута...
Чај од оригана је благодет за организам.
Примера ради, чај од оригана регулише бројне здравствене тегобе изазване падом имунитета и нарушавањем цревне флоре, код бронхитиса, прехладе, упале грла. Укус му је, истина, чудан (јак, горак, после испијања дуго га осећамо у устима...), па је најбоље у апотеци или продавници здраве хране купити спремљен чај у кесицама.
Уколико желите сами да га направите, у џезву или лонче провреле воде ставите кашичицу до две измрвљеног лишћа оригана. Оставите да стоји поклопљено најмање пет минута. Затим процедите и пијте.
Прочитајте још: Стефана са оцем гаји биљку која има витамина Ц више него килограм јабука: Расте на Косову, а рецепт је породична тајна
Ако је чај поклопљен у већем чајнику, што дуже стоји, то постаје укуснији. Важно је да се потпуно не охлади, јер му укус тада није баш пријатан.