Maslac zamenite maslinovim uljem: Naučnici dokazali višestruku korist
Istraživanje je pokazalo da je za kardiovaskularne bolesti štetnije spremati jela na maslacu
Upotreba maslinovog ulja u ishrani umesto maslaca ima pozitivne efekte po ljudsko zdravlje, pokazalo je istraživanje u kome je učestvovalo 63.000 žena i 35.000 muškaraca.
Pročitajte još: Kada pročitate šta se nalazi na dasci za sečenje i varjači, odmah ćete ih baciti
Učesnici studije, koja je trajala 24 godine, na početku nisu patili od hroničnih i srčanih bolesti, a stručnjaci su pratili njihovo zdravstveno stanje svake tri godine, prenosi metro.co.uk.
Ispitanici, koji su dnevno konzumirali više od jedne kašike maslinovog ulja, imali su 15 odsto manji rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti i 21 procenat manje šanse od koronarnih bolesti. Čak i manja količina maslinovog ulja dragocena je za zdravlje i smanjuje rizik od pet do sedam odsto od pomenutih oboljenja.
Pročitajte još: ZAČINI UMESTO LEKOVA: Kućnu apoteku vam može zameniti ŠPAJZ
Vođa istraživačkog tima, Frenk Hu, kaže da je važno zameniti nezdrave masti (majonez, margarin) maslinovim uljem kako bi se smanjio holesterol i poboljšalo kardiovaskularno zdravlje. Istraživanje je pokazalo da upotreba ekstradevičanskog maslinovog ulja u ishrani za 30 odsto smanjuje rizik od srčanog udara, a pomaže i u regulisanju telesne težine.