Ovi čajevi vam mogu pomoći u lečenju RAKA: Poštujte PRAVILO dok ga pijete, inače možete imati problem
Umereno ispijanje čajeva, koji sadrže antioksidanse, pozitivno deluju na ublažavanje hroničnih bolesti
Čaj obiluje antioksidansima koji sprečavaju hronične bolesti i pomažu obnavljanju stanica u telu. Tako zeleni čaj sadrži antioksidanse poznate kao katehini, koji uništavaju slobodne radikale u telu i sprečavaju upale. Šoljica toplog čaja ima pozitivno delovanje baš na svaki organ u našem telu. Naučnici su potvrdili veliki broj prednosti čaja uopšteno, pa evo zašto ga vredi piti baš svaki dan.
Ipak ni previše čaja nije dobro, odnosno i u tome treba imati meru. Studije koja su istraživale optimalne količine nisu usaglašene, ali pretpostavlja se da je najbolja mera između 3 do 5 šoljica čaja na dan, odnosno ne više od toga. Preterano konzumiranje čaja može dovesti do usporene apsorpcije gvožđa, povećava rizik od obilnog krvarenje i može poremetiti delovanje lekova.
Pročitajte još: Bacite lekove i rešite se glavobolje na prirodan način
U nastavku su samo neke od blagodeti koje ispijanje čaja za svaki organizam.
Protiv karcinoma
Blagotvorni učinak posebno je utvrđen kod raka kože, pluća, prostate i dojke. Različite vrste čaja utiču na različite vrste raka, pa je dobar način da smanjite rizike to da uživate u različitim ukusima tog napitka.
Foto: Pixabay
Zdrava koža
Indijski ili crni čaj posebno utiče na rizik od raka kože, s tim da igra ulogu i to kako ga pripremate. Naime, istraživanja pokazuju da je veći pozitivan učinak vrućeg crnog čaja, u odnosu na mlaki ili ledeni.
Pročitajte još: Ruski iscelitelj otkrio "LEK OD SMRTI": Ako želite da živite "večno" koristite POSEBNO ULJE
Smanjenje rizika od dijabetesa
Šoljica čaja nakon obroka snižava šećer u krvi i tako pomaže da se smanji rizik od dijabetesa tipa 2, pokazalo je više studija. To se pogotovo odnosi na crni, ili indijski čaj, koji pomaže da se smanji nivo šećera u krvi nakon što pojedemo obrok koji sadrži šećer.
Jačanje zuba
Iako bi ispijanje čaja tokom dana moglo uticati na to da vam zubi potamne, zeleni čaj ima antibakterijski učinak, pa bi se ispijanje tog čaja moglo isplatiti. Naime, ispijanje zelenog čaja smanjuje rizik od karijesa te dovodi do toga da se on sporije širi.
Pročitajte još: "Trava koja vraća mladost" postoji u Rusiji i Srbiji, poznata je iz vremena Vladimira Velikog, a sada pomaže kod neplodnosti
Zaštita srca
Foto: Pixabay
Protivupalna svojstva čaja održaće krvne žile prohodne i snažne, uz manje stresa za srce. Katehini iz čaja smanjuju rizik od stvaranja ugruška na krvnim žilama, s tim da srcu treba osigurati ne jednu, nego barem tri šoljice čaja dnevno.
Miran san
Istraživanja pokazuju da čaj može biti vrlo delotvoran kod blage nesanice, kojoj glavni uzrok nisu neki poremećaji u mozgu ili druge ozbiljne bolesti.
Koncetracija
Kofein u čaju podiže pažnju i budnost. Tanin u čaju pomaže i koncentraciji, pa je čaj odličan izbor za predah uoči poslovnog sastanka, na primer.
Ubrzavanje metabolizma
Kofein ubrzava metabolizam i sagorevanje masti i može povećati sagorevanje i do 100 kalorija na dan. Ipak, ne treba preterivati s kofeinom. Jedna šoljica čaja sadrži oko 40 miligrama kofeina, dok bi dnevni unos trebalo ograničiti na najviše 300 do 400 miligrama.