Prepoznaćete ga po DUŽINI: Jede se sirov i iseckan, a pun je vitamina C, kalcijuma i gvožđa
Jede se sirov, kuvan na pari ili ispržen na malo masnoće
Japanska bela rotkva ili dajkon je niskokalorično povrće koje sadrži niz aktivnih enzima, zatim vitamin C, kalcijum i gvožđe. Pomaže pri izbacivanju suvišne vode iz organizma, snižavanju holesterola i razlaganju masnih naslaga. Kao diuretik povoljno deluje na rad bubrega i detoksikaciju organizma.
Pročitajte još: SVE TAJNE DIVLJE KRUŠKE: Lek je za mnoge bolesti, a veoma je važno šta sa LISTOVIMA možete da uradite
Zbog antibakterijskog i antivirusnog delovanja koristi se za prehladu i kašalj, pa i izbacivanje šlajma. Zbog enzima odličan je za varenje i regulisanje probave.
I to nije kraj, jer antioksidativna fenolna jedinjenja u dajkonu sadrže antikancerogena dejstva.
Koren dajkona i lišće suše se u hladu. Od lišća se pripremaju lekovite kupke koje se preporučuju za oboljenja jajnika i materice, bolne menstruacije, upale mokraćnih kanala. Sveže naribani koren stavlja se kao oblog na modrice čime se umanjuje bol i sprečava unutrašnje krvarenje.
Japanska bela rotkva može da se pronađe i kod nas, a prepoznaćete je po dugačkom belom korenu.
Pročitajte još: Ako imate problem sa zubima, svakog jutra, 20 minuta mućkajte u ustima ulje i videćete neverovatnu promenu
Ova vrsta rotkve ima sočno, hrskavo “meso”, a ukus joj je mnogo blaži od rotkvice, slatkast (sadrži mnogo voćnog šećera, fruktoze). Mlado lišće dajkona takođe je bogato C vitaminom, beta-karotinom (provitaminom A), kalcijumom i gvožđem.
Jede se sirov i iseckan, a može i da se skuva na pari ili isprži na malo masnoće.