Danas su ZADUŠNICE: Ispoštujte OBIČAJ i odajte počast MRTVIMA, inače će OSTATI U MRAKU
Duhovske zadušnice, kako se drugačije zove ovaj praznik, obeležava se u subotu pred Duhove, odnosno Silazak Svetog Duha.
Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju letnje zadušnice, praznik posvećen preminulima. Na današnji dan, vernici posećuju grobove svojih najmilijih, pale sveće i služe pomen.
Danas uputite molitve Bogu za milost prema prminulima
Danas se upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost njihovih grehova.
Pročitajte još: Srbi, slavimo SPASOVDAN: Danas je crveno slovo, svetac SPAŠAVA KUĆU, a ako ga ne ispoštujete NEĆE BITI DOBRO!
Prema verovanju, sveća upaljena na zadušnice više vredi od svih drugih koje se pale za dušu pokojnika tokom godine.
U istočnoj Srbiji se čak verovalo da sveća upaljena na zadušnice gori sve do sledećih zadušnica, i da će mrtvi godinu dana biti u mraku ako im ne upalite sveću na zadušnice.
Povodom Duhovnih zadušnica, danas se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je prema verovanju Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.
Pročitajte još: Šestoro ljudi je stupilo u kontakt sa VANZEMALJCIMA, a DVOJE je posetilo njihov vasionski brod!
U Crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova iz Četvrtog veka: “Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”.
Pročitajte još: BOŽJA OPOMENA? Hrastovi kod Jagodine PADAJU, a meštani govore o ZAPISU STAROM 250 GODINA
U narodu je običaj da se na današnji dan na grobove iznose jela, posebno pogača. Veruje se i da iznešena jela treba da se podele sirotinji.
Priprema pogače
Za ovu priliku pripremaju se posebne pogače bez kvasca.
Na dasku za mešenje izruči 1 kilogram prosejanog brašna, posoli se i rastvori vodom, u koju je dodato malo sode bikarbone. Zatim se pogača mesi, a što se duže mesi, biće ukusnija.
Pročitajte još: Knez Lazar je bacio KLETVU na jedno selo kod Jagodine, a ona se obistinila 2010. godine!
Pogača treba da bude što tvrđa, pa se ne koristi mnogo vode. Kada je testo umešeno, razvuče se oklagijom da bude oko 2 prsta debelo, a zatim se stavi na ringlu da zapače malo. Potom se peče u pećnici. Na groblju se pogača deli obavezno, a uz nju žito i neka druga hrana i slatkiši.