TIKVICE na dva načina: POHOVANE i rolovane
Tikvice su povrće koje može da se kupi na pijaci i u supermarketima tokom čitave godine, nisu skupe i mogu se spremiti na mnogo načina.
Tikvice se lako ljušte, a postoji mnogo jela u kojima se mogu koristiti. Pored punjenih tikvica ili cušpajza od ovog povrća, mogu se spremiti i na ova dva načina.
Pročitaje još: Ako imate JABUKU i JAJE, napravite poslasticu za PET minuta! (FOTO)
Sastojci za pohovane tikvice:
- jaje
- brašno
- prezle
- jedna veća ili dve manje tikvice
Priprema:
Tikvice se oljušte i iseku na tanke listove. Umuti se jaje, prvo belance, pa žumance. U jedan tanjir se sipa brašno, a u drugi prezle. Tikvice se posole pa se uvaljaju u brašno, pa se umoče u jaja, zatim se pospu prezlama.
Ulje u tiganju mora da bude vrelo kada se stave tikvice i istog trenutka se smanji ringla na slabije. Kada porumene tikvice su gotove, vade se i stavljaju na papirnati ubrus.
Ulje u tiganju mora da bude vrelo kada se ubace tikvice.
Mogu da se jedu kao prilog mesu ili uz pržene krompiriće kao vegetarijansko jelo. Mogu da se stave na parče hleba namazano majonezom ili krem sirom.
Pročitajte još: Ne znate šta ćete za ručak? Evo predloga - brzi ZELENI RIŽOTO
Tikvice filovane sirom
Tikvice se oljušte i iseku na listove, pa se kratko isprže u ulju. Izvade se i stave na kratko na papirnati ubrus. Zatim se na svaki list tikvice stavi kockica slanog sira ili kašikica krem-sira. Tikvica se urola i ukoliko je "nestašna" pričvrsti čačkalicom.