Сами гајите свој зачине: На ПРОЗОРУ можете убрати све што желите
Повремено заливање је једина нега коју тражи зачинско биље које се гаји на прозорској дасци, а пружа експлозију укуса.

Ништа не може да се пореди са чајем од свежих листова нане, као што и свеже исецкан оригано може обогати и најобичнији сос за макароне. Гајење зачинских биљака је једноставно и за добру домаћицу - обавезно!
Прочитајте још: Уместо да га ставите у ВАЗУ, похујте га, направите џем или витаминску салату од јестивог ЦВЕЋА

Босиљак
Не само што даје укус јелима, већ мирис босиљак одлично може да отера комарце, муве и мраве. Ова зелена биљка је благодет за сваку кућу, јер не тражи посебну негу осим редовног орезивања да би потерала нове изданке. Чимс е појави цвет треба га исећи, јер укус листова постаје горак.
Вишак зачина осушите, чувајте у теглици и користите током читаве године.
Нана
Не воли јако сунце и прија јој место близу воде. Дакле, што ближе судопери и мента ће лепо бујати. Осим за чај, нана је и фантастичан додатак слаткишима, кремовима, сладоледу... И нана тера инсекте, а нарочито мраве.
Прочитајте још: Помешајте ових ШЕСТ зачина и спремите укусно јело (Фото/Видео)
Першун
Першун је двогодишња биљка, а да би лепо напредовао треба га окретати са свих страна ка светлу. Проблем је ако када першун пребрзо напредује, јер стабљике порасту у висину, почну да се савијају, а лситића има све мање. Због тога га треба редовно орезивати да би потерао нове, свеже изданке.

Мајчина душица
Отпорна је на сушу и одлично подноси. Ипак, не сме да буде непрестано изложена сунцу. Редовно треба брати врхове листова да би се бокорила.
Прочитајте још: На балкону од пет квадрата може да се добије 10 килограма ПОВРЋА
Рузмарин
Одличан зачин за месо, а уколико се не скину листићи са стабљике може да се користи и као штапић за ражњиће. Рузмарину прија наша клима, али ако почне много да се бокори створиће се дрвенаст део. Не тражи свакодневно заливање, већ много светлости и може да проведе зиму на прозорској дасци.