Пратите упутства и одаберите прави сто за свој дом
Постоји много тога о чему треба размислити пре него што се крене у куповину трпезаријског стола.
Избор стола није само естетско питање. Његов положај у просторији одређује и његов стил и врсту материјала од којег је направљен.
Ваш избор, са друге стране, мора да одговара вашем начину живота и да дуго служи сврси. Постоје неки елементи о којима треба да се мисли пре куповине.
Прочитајте још: Колико килограма имате зависи од тога које вам је боје кухиња
ОБЛИК СТОЛА
Када се размишља о куповини стола, његов облик јесте најважнија ствар јер утиче на изглед целог простора. Сваки облик има своје добре и лоше стране, треба изабрати онај који има највише позитивних за одређени простор.
Квадратни
Добре стране оваквог стола су у томе што је одличан за опуштено и романтично обедовање јер ту комотно седе од две до четири особе, штеди простор у малим просторијама и лако се склања. Лоша страна је што није погодан за седење већег броја људи.
Квадратни сто штеди простор у малим просторима.
Правоугаони
Доста људи може да седне, може да служи и као шведски сто, а може да се наслони на зид кад није у употреби. Лоше стране су што заузима доста места у квадратним просторијама.
Овални
Овакав сто штеди простор, а људи се осећају подједнако добро. Његове облине делују елегантно у великој и дугачкој просторији, али зато овај облик не одговара малим, квадратним трпезаријама. Не може да се смести у углове просторије.
Сто мора да одговара простору Фото:Депозитфото
ВЕЛИЧИНА
Водите рачуна о томе колико ће људи свакодневно бити за столом. Онај на развлачење одговара домовима који свакодневно имају мало људи за столом, али често имају госте. Изаберите сто на развлачење који може да има више различитих облика и да се онда склопи за свакодневну употребу.
Свакој особи је потребно 60 сантиметара да би се осећала пријатно.
Ширина стола је такође веома важна. Потребно вам је доста простора за тањире и посуђе. Сто треба да има ширину макар метар, нарочито ако волите да на њега ставите пуно хране.
Стандардна висина стола је 75 сантиметара, а висина седишта столица је 45 сантиметара. За сваку особу вам је потребно 60 сантиметара ширине, а на то треба додати још по 10 до 15 сантиметара.
Сто мора да буде широк најмање метар.
Сто треба да буде са свих страна минимално 60 сантиметара удаљен од зида како би устајање и седање били олакшани. Ако вам је трпезаријски сто у кухињи, а простор за рад иза столица, размак између стола и тог простора треба да буде око 120 сантиметара како би могло истовремено да се седи за столом и ради у кухињи.
МАТЕРИЈАЛИ
Различити материјали за израду столова имају различите позитивне и негативне особине.
Дрвени
Добре стране дрвених столова су што су издржљиви и дуготрајни, а неполирано дрво има антибактеријска својства и постоји широк избор завршне обраде. Мане су што је овакав намештај тежак и тешко се помера, а често је и скуп.
Прочитајте још: Комад намештаја који одаје ваш стил: Овакву фотељу МОРАТЕ да имате у дому
Пластични
Овакви столови су прилично јефтини, трајни и лаки за одржавање, а постоји велики избор боја и дезена. Лоше стране су што не стари добро. Има тенденцију “жућења”, лако га оштети топлота, огреботине се јасно виде и тешко их је поправити.