Последња престоница српских деспота, а о храни која се тамо служила данас се снимају емисије (Фото)
У последњој српској престоници змајева и лавова јеле су се разне ђаконије од којих и данас цури вода на уста
Пилетина у пиву, сом са преливом од шумског воћа или деверика на врелом камену? Тешко ће бити одлучити се у менију који би ове године требало да се понуди туристи у Купинову.
Прочитајте још: У њима живе духови, а колају легенде: Ово је 5 најлепших двораца Европе, а један се налази у СРБИЈИ
Прича се да је Ђурађ умро у Купинику, од последица рана задобијених у борби са породицом Хуњади.
Са снимања емисије "Средњевековна гозба" Фото: Кичен ТВ
Средњевековна тврђава Купиник налази се на малом острву у мртваји Саве на ободу Специјалног резервата природе Обедска бара. То је само 200 метара од етно-куће и ресторана "Шанац" који би у мени ускоро могао да дода јела са деспотове трпезе.
Купиник се први пут спомиње крајем 14. века у повељама краља Жигмунда Луксембуршког, а постао је српски када га је добио Стефан Лазаревић 1402. године, после битке код Ангоре. Наследио га је Ђурађ Бранковић 1427. године. Вук Гргуревић га је добио 1464. године лично од угарског краља Матије Корвина.
Наредни власник је био Ђурађ Бранковић, па његов брат Јован и, на крају, његова удовица Јелена. Султан Сулејман је 1521. године разорио Купиник. Падом Купиника пала је и последња српска средњовековна држава.
Близу Купиника је црква Светог Луке коју је подигао Ђурађ Бранковић.
Ко год био власник тврђаве добро се зна да се у њему добро јело. Свакодневно је на менију био фазан, гуска, али и дивља свиња, срна и остала дивљач. У време поста јела се риба попут сома, деверике, шарана...
Пошто је Срем надалеко чувен по гастрономији за "Кичен ТВ" је осмишљена емисија "Средњевековна гозба" у којој је учествовала Љубица Бошковић, директор Туристичке организације општине Пећинци. Већина ових рецепата које је спремала са "Белим орловима" ускоро би могла да буде понуђена и туристима који пожеле да сврате у овај крај надомак Београда.
Пећинци су, до сада, имали гастрономску туру "Свињски Срем" током које су туристи уживали у храни коју су им спремали у свињарској колеби.
Прочитајте још: Петком у Сремској Митровици сви једу РИМСКИ ХЛЕБ, шта мислите зашто? (ФОТО)
До Купиника се лаким ходом може стићи пешице, уколико није висок водостај. Далеко је занимљивије отићи зеленим, еколошким аутобусом Туристичке организације Пећинци који се назива "зелени змај" и паркиран је код цркве Светог Луке.