Намирнице које узимамо сваког дана КОРИСТИМО ПОГРЕШНО
Љуштење кромпира је велика грешка, јер се најздравији делови ове намирнице налазе испод коре, сматра Георгије Назаров, познати руски натуролог и стручњак за исхрану
Кромпир је омиљена српска намирница која се припрема на безброј начина, а најчешће је пржен у уљу.
Натуролог Георгије Назаров каже да су истражавања показала да је најздравији део ове намирнице танки слој испод коре, па је права штета што га највећи број српских домаћица љушти.
Прочитајте још: Мелеми ЦАРИЦЕ Зоје стари ХИЉАДУ година први пут објављени на СРПСКОМ
- Уколико кромпор користимо са љуском и једемо милиметарски слој који се налази испод ње, узимаћемо веома хранљиву намирницу - каже Назаров.
Кромпир треба спремати у рерни, никада у уљу.
Најбоље га је јести у печеном из рерне. Испод љуске чува минерале, биљна влакна и витамине, а све остало је скроб. Кромпир се стави у рерну цео или пресечен на пола и виљушком провери да ли је готов.
У једном од бројних истраживања, лимун и нана су се показали као шампиони у одржавању високе активности можданих ћелија. Стављањем свеже исецканог лимуна у просторију где радимо повећаћемо радну способност и концентрацију за 50 одсто, тврди Георгије Назаров у књизи "Тајне чишћења мозга". Уколико то исто урадимо и са наном коју претходно истрљамо, пажња ће бити већа за још 40 одсто!
Како се решити слаткиша?
Неки људи много воле слаткише и не могу без њих, а Георгије Назаров каже да не треба бркати појмове "волети" и "бити завистан".
- Када се бавимо интензивним интелектуалним или физичким радом, јавља се потреба да што пре повратимо енергију, па често посежемо за слаткишима - каже Назаров.
Слаткиши и тестенине стварају зависност.
Овако добијена енергија веома кратко траје. Назаров каже да људи често једу слаткише и тестенине, јер делују опуштајуће, а већ после неколико оброка се ствара зависност. Далеко је здравије уносити сложене угљене хидрате, као што су интегралне житарице или кромпир са љуском.
Ове намирнице одржавају довољан ниво енергије и доводе до стабилизације шећера у крви, тачно је да делују спорије, тек после 30 минута (а чоколада након пет минута), али трају дуже и стабилније.
Прочитајте још: Ако вам се појаве бубуљице, осип, свраб, то вам организам шаље ПОРУКУ: Постоји једноставан начин да решите проблем
Како се ослободити главобоље?
Код различитих болних стања само масажа може бити од велике користи. Георгије Назаров предлаже масажу мишића трапезиуса, који повезује врат са леђима. Прстима се притисну најболнија места, држе десет секунди, а затим мало растегне мишић. Ово треба поновити неколико пута дневно.
У посуду се сипа вода и десет одсто јабуковог сирћета, па се чарапе потопе, исцеде и обују. Ноге се у вуненим чарапама држе најмање сат времена, а одозго се ставе листови купуса или кеља.