Napravite ROZE letnju RUSKU čorbu koja se NE KUVA (Foto)
Tokom vrelih letnjih dana u Rusiji izbegavaju da dom dodatno zagrevaju kuvanjem, pa se u ovoj velikoj zemlji na visokim temperaturama sprema hladna supa "akroška".
Olga Stojanović, po majci Ruskinja, rasla je u Astani sa bakom Olgom Mihajlovnom Polivjanovnom i za "Ruski travar" otkriva porodični recept za ovu letnju supu. Olga radi u Turističkoj organizaciji Srbije i u Rusiji promoviše našu zemlju.
Pročitajte još: Rusi nisu poznati po slatkišima, ali ovaj KOLAČ morate probati
- Recept je jednostavan i mogu da ga pripreme i neiskusne kuvarice - kaže Olga.
Recept je jednostavan i za neiskusne domaćice.
Nema kuvanja, pa može da se pripremi i na putovanju, u svim uslovima i bilo gde. Akroška odlično osvežava i brzo se priprema. Ima prelepu roze boju koju joj daje cvekla. Oni koji ne vole ovo izuzetno zdravo korenasto povrće mogu da pripreme i supu "halodnik", koja se od "akroške" razlikuje i po tome što se dodaje seckana šunka, kobasica, pa i viršla, ko to voli.
Postoji mnogo recepata za hladnu letnju supu. U nekim delovima Rusije supu prave sa kvasom. Kefir može da se zameni i ajranom, ali i nemasnim jogurtom.
Osnova supe su kefir i mlado pobrće.
- Osnova supe su kefir i mlado povrće, a oni koji je spremaju mogu da promene recept i dodaju namirnice koje oni vole - ističe Olga.
Neki dodaju šargarepu, a mnogi Rusi stavljaju i svež i kiseo krastavac. Krajem leta je teško naći mlade rotkvice, ali one nisu neophodan sastojak. Ko ne voli mirođiju može da je zameni peršunom.
Ova supa se ne pravi zimi, pre sve zato što je hladna, a i teško je pronaći sveže, mlade namirnice. Rusi zimi obično jedu boršč koji greje i okrepljuje.
AKROŠKA
- 1 krompir
- 1 jaje
- 1 cvekla
- 1 krastavac
- veza mladog luka
- veza rotkvica
- veza mirođije
- kefir
Krompir, jaje i cvekla se skuvaju. Krompir i jaje se iseckaju na kockice, a cvekla može i da se izrenda. Krastavac se isecka na kockice. Mladi luk i rotkvice se iseckaju na kolutiće. Sve se ubaci u duboku činiju, zalije kefirom da ogrezne i doda sitno seckana mirođija. Kada se promeša dodaju se so i biber prema ukusu.
HALODNIK
- 1 krompir
- 1 jaje
- 1 kobasica, šunka ili viršla
- veza mladog luka
- veza rotkvica
- veza mirođije ili peršuna
- kefir ili kvas
Krompir i jaje se skuvaju i iseckaju na kockice, pa sipaju u duboku činiju. Šunka ili kobasica se iseckaju na kockice i dodaju u činiju. Rotkvice i mladi luk se iseckaju na kolutiće, kao i mirođija. Sve se prelije kefirom i dobro promeša, pa začini po želji.
Pročitajte još: Olga je razgovarala sa duhom MRTVE MAJKE, a muž ju je voleo do kraja života - Razlog se i danas PREPRIČAVA
CVEKOLJI
- 1 cvekla
- 1 jaje
- 1 krompir
- 1 šargarepa
- 1 krastavac
- 2 kisela krastavca
- veza rotkvica
- veza mladog luka
- veza mirođije ili peršuna
Supa se priprema na isti način kao i ostale, sa tom razlikom što se dodaje kiseli krastavac koji daje još jednu note svežine. Šargarepa može da se skuva i doda, ali i da se izostavi.