Dočekajte leto sa stilom i napravite ZELENI AJVAR
Malidžano je pravo osveženje na stolu tokom letnjih meseci, jer može da zasiti u danima kada se domaćici ne pali šporet.
Malidžano nazivaju i "zeleni ajvar" iako se pravi od modrog patlidžana. Može da se maže na hleb i jede kao sendvič, ali i da se pripremi za salatu.
Pročitajte još: Ovo povrće je čuveni AFRODIZIJAK, a žene od njega mogu da oslabe (FOTO)
Sastojci:
- beli luk
- modri patlidžan
- zelena paprika
- ulje
- so i biber
- kašika šećera prema ukusu
Priprema:
Modri patlidžan se opere, uklone se peteljke i stavi u pleh pa se peče u rerni dok potpuno ne omekša.
Paprike ispecite i očistite od semenki, ali ne pedantno kao za ajvar.
Zlene paprike se peku na ringli ili roštilju i stave u kesu. Kada se napare spremne su za ljuštenje. Prilikom ljuštenja treba ukloniti i semenke, ali ne previše pedantno kao za ajvar.
Kada se patlidžan ispekao u rerni, izvadi se i, kada se ohladi, ukloni se koža. U avan se ubacuju parčići modrog patlidžana i paprika i zajedno se melju. Prebaci se sve u zajedničku posudu.
U jelu treba da preovladava modri patlidžan.
Beli luk se sitno isecka, još bolje ako se pasira i doda smesi. U tiganj ili šerpu se sipa ulje, zagrje i onda se doda smesa od modrog patlidžana i zelene paprike. Proprži se zajedno sa belim lukom i malidžano je gotov.
Ako se doda pečeni paradajt dobili ste pindžur.
Pročitaje još: Jedan AVOKADO može da napravi ceo ručak
Malidžano je izuzetno ukusan kada se jede sa jogurtom. Ukoliko se uz modri patlidžan u rerni peče i paradajz, koji se pomeša u avanu i doda smesi, onda se dobija pindžur.