Riznica zdravlja u jednom obroku: Oslić sa prokeljom u bešamel sosu
Riba se preporučuje svima, počev od dece, preko trudnica i rekonvalescenata do starijih ljudi. Isto važi i za povrće, posebno ono sa visokom koncetracijom vitamina C.
Unos ribe i omega tri masnih kiselina makar jednom nedlejno obavezna je preporuka lekara i nutricionista. Sa druge strane, slično je i sa svežim povrćem, posebno prokeljom koji se smatra zaboravljenom riznicom zdravlja.
Pročitajte još: Volite pečurke i belo meso, a nemate mnogo vremena: Preukusan obrok za 400 dinara i 20 minuta (Foto)
Prokelj je izuzetno je bogato proteinima, dijetetskim vlaknima, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima, među kojima posebno vitaminima C, A, K, E i B kompleksa. Dokazano je da osobe koje svakodnevno konzumiraju 300 grama prokelja imaju 37 odsto veću koncentraciju vitamina C u krvi.
Donosimo vam recept koji zajedno donosi pravu energetsku bombu vašem organizmu i podrazumeva unos zdravih namirnicu u obimnom obroku.
Prilog od prokelja
- 500 grama prokelja
- 4 šargarepe srednje veličine
Bešamel sos sa mirođijom
- 50 grama putera
- 300 mililitara mleka
- 2 supene kašike brašna
- 1 kašičica mirođije
- 150 mililitara neutralne pavlake
- Biljni začin i biber po ukusu
Foto: Novosti-magazin
Pripema fileta oslića
- 4 komada fileta oslića
- -1 jaje
- 150 mililitara mleka
- Brašno po potrebi
Priprema:
Prokelj očistiti od spoljnjih listova, oprati ga i zasecati vrhu. Veće glavice prokelja iseći na polovine. Šargarepu oprati i iseći na kolutice. Staviti u ključalu vodu, dodati bilnji začin po ukusu i kuvati 10-12 minuta.
Za bešamel sos potrebno je rastopiti puter pa u njega dodati brašno, a zatim i mirođiju uz neprestano mešanje na tihoj vatri. U smesu naliti mleko i neutralnu pavlaku. Začiniti po želji i u gotov bešamel dodati obaren prokelj i šargarepu.
Pročitajte još: Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)
File oslića iseći na manje komade, pa začiniti. Umutiti jaje, dodati odprilike 150 mililitara mleka i brašna po potrebi, toliko da se dobije smesa gušća nego za palačinke. Umakati filete i pržiti na teflonskom tiganju sa malo masnoće.